Izložba fotografija ZVONIMIRA BRKANA uz koncertnu praizvedbu skladbe BERISLAVA ŠIPUŠA u izvedbi orguljašice TEE KULAŠ


  • Datum: 30.10.2022 08:00 PM
  • Lokacija: Crkva sv. Donata, Zadar (Karta)

Price: kn0.00

Opis

TEA KULAŠ, orgulje [Hrvatska]

BERISLAV ŠIPUŠ, skladatelj [Hrvatska]

MILJENKO DOMIJAN, povjesničar umjetnosti i konzervator [Hrvatska]

ZRINKA BRKAN KLARIN, povjesničarka umjetnosti i arheologinja [Hrvatska]


VIDI PROGRAMSKU KNJIŽICU 4. ZADAR ORGAN FESTIVALA


Dvije je godine prošlo od stote obljetnice rođenja velikog zadarskog začetnika “zadarske fotografske škole” Zvonimira Brkana (1920.-1979.). Riječ je o jednom od istinskih majstora fotografije 20. stoljeća u Hrvatskoj, čiji je izrazit i prepoznatljiv likovni stil usmjeren na detalje izdvojene kroz originalno kadriranje, prikazane uz upotrebu jakih kontrasta i svjetlosnih intervencija. U želji da osvježi kolektivno sjećanje na zadarskog fotografa i pridonese jačanju njegova značaja, umjetnička organizacija Zara je u angažirala dvoje zadarskih povjesničara umjetnosti, unuku velikog umjetnika Zrinku Brkan Klarin i prepoznatog konzervatora Miljenka Domijana, koncipiravši ideju koja je ove godine konačno u potpunosti sazrela. Rezultat ideje završni je događaj 4. Zadar Organ Festivala, a u čast Zvonimiru Brkanu predvidio je izložbu njegova opusa oplemenjenu novom skladbom renomiranog hrvatskog skladatelja Berislava Šipuša.


Skladbu s naslovom "Slike vremena… zvukovi sjećanja" čini trinaest stavaka inspiriranih s trinaest pažljivo odabranih fotografija zadarskog umjetnika, čiji će magični realizam u potpunosti oživjeti izložen u prigodno mističnom, amblematskom prostoru zadarske kulture i povijesti, crkvi sv. Donata. 


Čast prve izvedbe Šipuševe skladbe pripala je orguljašici Tei Kulaš, a izvest će je na mobilnim električnim orguljama tvrtke Mixtuur. Tako će zvuk moćnog instrumenta 21. rujna u 20 sati zaključiti 4. ZOF odjekujući predromaničkim prostorom zadarske rotonde urešene opusom Zvonimira Brkana.