Aleksey VYLEGZHANIN
Orguljaš, skladatelj

Aleksey Vylegzhanin (Rusija, 1987.) izuzetan je umjetnik i dobitnik brojnih prvih nagrada na priznatim međunarodnim natjecanjima koji već nekoliko godina uspješno razvija svoju karijeru koncertnog orguljaša. Osim na orguljama, redovito koncertira i na ostalim instrumentima s tipkama te se aktivno bavi skladateljskom djelatnošću. 

Uz diplome na Novosibirskom državnom konzervatoriju (Rusija), gdje je orgulje učio kod Natalye Baginskaye, od 2010. godine studira na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Ondje je u 2018. godini magistrirao orgulje u razredu Gunthera Rosta, te započeo studije crkvene glazbe.

Svoju najraniju glazbenu poduku dobio je od roditelja, akademski obrazovanih muzičara, oca solo-pjevača te majke dirigentice, dok je sa službenim pijanističkim obrazovanjem započeo u dobi od 6 godina. Ljubav prema orguljama razvila se pak nekoliko godina kasnije, a njegov živopisni i jedinstveni pristup glazbi od samih je početaka popraćen brojnim priznanjima. Tijekom svojeg glazbenog obrazovanja sudjelovao je na brojnim majstorskim tečajevima od kojih se ističu oni s D. Rothom, Z. Szathmaryjem, L. Lohmannom, J. van Oortmerssenom, E. Bellotti, W. Porterom i N. Hakimom.

Iza njega su mnoge zapažene izvedbe s renomiranim umjetnicima, zborovima, orkestrima te raznim komornim ansamblima. Redovito koncertira diljem Rusije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Austrije i Engleske. Od važnijih koncerata ističu se gala koncert u Katedrali u Moskvi (2009), redoviti solistički koncerti u Katedrali te crkvi Srca Isusova u Grazu, projekti u koncertnoj dvorani Mumuth u Grazu: organ@mumuth (2013), Petr Eben: Faust (2014), Organ on Stage (2015), Schlafes Bruder (2016), projekti sa skladateljicom Reiko Yamadom u sklopu festivala Orgelfrühling Steiermark (2018 i 2019), suradnja s međunarodno priznatim ansamblom Klangforum Wien (2019) te mnogi drugi.

Snimio je dva nosača zvuka klasične glazbe, Klaus Lang – Organ Works Vol. 1 (GOD Records) i Aleksey Vylegzhanin plays Naji Hakim (Klangdebüts, Vol. 53). Osim klasičnom izričajem, aktivno se bavi i jazzom, te ostvaruje suradnje s cijenjenim umjetnicima i ansamblima. S jazz pjevačicom Linom Rahne snimio je nosač zvuka s autorskim skladbama, a u procesu je snimanja novog albuma s vlastitim obradama Mozartovih arija. 

Uz koncertnu djelatnost, usporedno djeluje kao orguljaš u nekoliko crkvi Graza i okolice te surađuje s brojnim zborovima i orkestrima, a poseban interes gaji prema interdisciplinarnim izvedbama. 

http://vylegzhanin.org