Ana BATINICA
Flautistica

Ana Batinica (Šibenik, 1989.) magistrirala je flautu 2012. godine u razredu R. Penezić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U sklopu Erasmus programa, studirala je i na Akademiji za glazbu u Ljubljani, u razredu M. Zupana. Dvogodišnji specijalistički studij s najvećom pohvalom na Konzervatoriju za glazbu i ples u Strasbourgu završila je 2014. u razredu M. Carolija.

Aktivno se usavršavala i nastupala na domaćim i stranim majstorskim tečajevima (Francuska, Njemačka, Luksemburg, Italija, Austrija, Slovenija, Grčka) kod eminentnih flautista poput E. Pahuda, A. Adorjana, A. Lieberknecht, D. Formisana, P. Galloisa, P. Bernolda, C. Jansa, J. Bálint, G. Hinze, A. Olivea, J. Ostrya...

Dobitnica je Dekanove nagrade 2011. godine, prvih nagrada na 4. Međunarodnom natjecanju glazbenih izvedbi mladih glazbenika Concorso u Trevisu i 50. Državnom natjecanju učenika i studenata, druge nagrade na flautističkom natjecanju u Golbeyu u Francuskoj, te stipendije Premio Ghigi na Ljetnom Festivalu Gubbio. Tijekom studija, redovito sudjeluje u javnim projektima Muzičke akademije prilikom čega je s cjelokupnim ansamblom dobitnica dvije posebne Rektorove nagrade 2008. i 2010. godine. Američka Nacionalna flautistička zaklada odabrala ju je 2015. za dobitnicu Međunarodne stipendije Myrna Brown. Dobitnica je prve nagrade na 5. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika Papandopulo 2016. godine. 

Tijekom studija, redovito surađuje s orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a ostvarila je suradnju i s brojnim drugim ansamblima (Cantus ansambl, Simfonijski orkestar HRT-a, Hrvatski komorni orkestar...). Usavršavala se i na Ossiach orkestralnoj akademiji koju vode članovi Bečke i Berlinske filharmonije, nakon čega postaje stalni suradnik PurPur orkestra pod pokroviteljstvom Europske unije.

Kao solistica, istaknula se nastupima sa Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim orkestrom mladih, Simfonijskim puhačkim orkestrom OSRH, Zagrebačkim solistima te Simfonijskim orkestrom HRT-a. 

Kao komorna glazbenica, surađivala je s pijanisticom Z. Ivančić, violončelisticom W. Warner, fagotisticom L. Dowling te Hrvatskim gudačkim kvartetom. Redovito koncertira s pijanisticom E. Adžagom s kojom je nastupila na Tribini umjetnika Vinko Lesić u Splitu, za što je dobila i istoimenu nagradu 2015. godine. Niz godina je djelovala u Zagrebačkom ansamblu flauta s kojim je gostovala diljem Europe i Azije na međunarodnim flautističkim festivalima (Pariz, Sevilla, Singapur, Slovenija, Beč) i snimila nosač zvuka Carrousel.

Trenutačno djeluje kao solo flautistica Zagrebačke filharmonije, a od 2017. godine stalna je članica Cantus ansambla.

https://www.anabatinica.com/

(fotograf: Andrej Grilc)