Ante KNEŠAUREK
Orguljaš

Ante Knešaurek (Zagreb, 1978) diplomirao je studije orgulja (M. Penzar) i kompozicije (M. Ruždjak) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nakon magisterija orgulja u Zagrebu nastavlja poslijediplomske studije orguljske interpretacije i improvizacije na Visokoj školi u Detmoldu (N. Düchtel) i Grazu (G. Rost). Orguljsku improvizaciju studirao je u Hrvatskoj s A. Klobučarom, a među njegove učitelje ubrajaju se D. Roth, L. Lohmann, A. Rößler i M. Gaillit. U kompoziciji se usavršavao kod eminentnih kompozitora u inozemstvu. Jedan je od rijetkih hrvatskih orguljaša koji se aktivno bavi orguljskom improvizacijom, nastavljajući tako tradiciju hrvatskih skladatelja, orguljaša i improvizatora poput F. Dugana i A. Klobučara.

Od 1997. djeluje kao glavni orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu gdje surađuje s Akademskim zborom Palma s kojim je ostvario više nosača zvuka. Izvanredni je profesor na katedri za kompoziciju pri Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a predavao je polifoniju, orgulje i improvizaciju na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu (2003.-2011.).

Na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni redovito je prisutan kao skladatelj; njegova su djela izvođena na Muzičkom biennalu Zagreb, kao i na srodnim glazbenim manifestacijama u Zagrebu, Osoru, Grožnjanu, Osijeku, Ljubljani, Puli, Beču, Moskvi, Berlinu, Sankt Peterburgu, Freyungu, Detmoldu, Trstu te Udinama. Član je Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a skladbe mu izvode renomirani domaći i inozemni ansambli i orkestri (Pekinški simfonijski orkestar, Milanski trio Debussy, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački solisti, Kvartet saksofona Papandopulo itd.). Uz bogatu solističku koncertnu djelatnost na festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj i Rusiji, redovito surađuje s raznim solistima i ansamblima te snima za HRT.

Hrvatsko društvo skladatelja