Filip ŠOVAGOVIĆ
Režiser

Filip Šovagović (Zagreb, Croatia, 1966.), glumac, režiser, gitarist, skladatelj, producent, pjesnik, dramatičar, kolumnist, istinski je umjetnik. On umije izvući sjenke prošlosti kroz sito sadašnjosti i filter budućnosti, umjetnički preoblikovati životnu stvarnost u poetiku, možda najočitije u trajnoj fascinaciji likom i djelom Nikole Tesle (drame Radio Tesla i Tesla Anonimus), a s druge strane u prošlogodišnjem projektu – dramskom koncertu Zagreb 2020. nastalom kao odgovor na poplavu, potres i pandemiju.

Ostvario je brojne filmske, kazališne te TV uloge i sinkronizacije, pisao razne književne oblike, drame su mu igrane u Splitu, Sarajevu, Zagrebu, Subotici, Beču, Osnabrücku, Konstanzu, Bonnu, Santiago de Chileu i Bombayu te su prevedene na talijanski, engleski, njemački, slovački, francuski, španjolski i marathi. Dobitnik je brojnih nagrada.

Studirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a diplomirao na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je glumačkog ansambla zagrebačkog kazališta Gavella.