Joasia CIEŚLAK
Violončelistica

JOASIA CIEŚLAK (Poljska) je violončelistica, skladateljica, improvizatorica, producentica i učiteljica sa stalnom adresom u Finskoj. Diplomirala je s najvišom ocjenom na postdiplomskom studiju Kraljevske glazbene akademije u Danskoj. Bila je jedina violončelistica koja je 2016. godine primljena na magistarski studij na Sibelius akademiji u Finskoj - tada šestoj najboljoj umjetničkoj akademiji na svijetu. Strastvena je suradnica s ljubavlju prema inovaciji i umjetnosti.
Tijekom studija, postupno je širila svoje hirizonte, koristeći domovinu i klasične studije kao temelj za istraživanje jazza, popa, hip-hopa, filmske glazbe i komponiranja. Radila je s umjetnicima poput Pessija Levanta, Eriikke Maalismaa, Nike Kumpuvaara, Nicholasa Swensena, Uusinta ansambla, Ensemble MidtVest i Metropole orkestra s bendom Snarky Puppy.
Njezin zvuk i praksa izvođenja nadahnuli su Matildu Seppälä, Christiana Balviga, Hetu Aho i Mirela Iancovicija da komponiraju za nju. Procvjetala je u projektima i izvedbama na samom rubu umjetnosti i odabire biti vođa koji umnožava talente. Zahvalna je stipendistica Nacionalnog fonda za glazbene instrumente Nizozemske, Sibelius akademije, Statens Kunstfonda, Arts Promotion Centre Finland TAIKE, Finnish Music Foundation MES, Hanaholmena, Adam Mickiewicz Instituta, Finsko-danskoj kulturnog fonda, Valdemar Hansena i Jenny Viskum zaklade te Holger Arndts zaklade.
Joasia je nastupala u Nizozemskoj, Švicarskoj, Belgiji, Finskoj, Poljskoj, Danskoj, Norveškoj, Islandu, Švedskoj, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Rusiji, Indoneziji i Japanu. Premijerno je izvela glazbu skladatelja poput Lil Lacy, Laurija Supponena, Athanasie Kotronie, Valeryja Voronova, Hans-Jürgena Gerunga, Marzija Nymana (predstava Aleksis Kivi), Steinna Gunnarssona, Christiana Balviga, Mirela Iancovicija, Hete Aho, Matilde Seppälä i skladbu za violončelo solo generiranu algoritmom na temelju cijena najma u Berlinu, premijerno izvedenu na sastanku Nordijske kulturne točke. Godine 2022. Joasia je bila umjetnica na rezidenciji u EMS-u u Stockholmu.
Nakon rezidencije na Sveučilištu umjetnosti u Reykjaviku, počela je izvoditi i komponirati za halldorophon. Pojavila se kao solistica i komorna glazbenica na festivalima u Poljskoj (Ensemble Festival), Finskoj (Kallio New Music Days, Helsinki Festival, Metrolla Festival), Danskoj (Aarhus Chamber Music Festival, Rued Langgaard Festival, pozvana na New Music For Strings Festival) i Islandu (Omar Festival u Hjalteyriju). Norveška diskografska kuća AMP Music & Record izdala je CD njenog crossover kvinteta Misceo koji je Joasia financirala tijekom studija na Sibelius akademiji. Od 2023. godine je certificirana učiteljica joge.