Katarina RANKOVIĆ
Skladateljica, izvođačica

Katarina Ranković (Beograd, Srbija, 1990.) završila je preddiplomski i diplomski studij klavira na Fakultetu glazbene umjetnosti u Beogradu 2014. godine. Magistarski studij glume završila je kao stipendist G12Hub platforme za izvedbene umjetnosti u Beogradu.

Dobitnica je mnogobrojnih državnih i međunarodnih nagrada iz klavira i komorne glazbe, među kojima su Republičko natjecanje pijanista u Srbiji i međunarodno natjecanje Gradus ad Parnassum za klavir i komornu glazbu.

Aktivno se bavi stvaranjem autorske glazbe. Skladala je glazbu za film Čistač (u režiji P. Rafailović, 2014.), predstavu Radnice u gladovanju (u režiji O. Lozica, Zagrebačko kazalište mladih, 2017.), zatim predstave Sjećanje šume (Kazalište Gavella, Zagreb, 2018.), Savršeni stranci (Slovensko narodno kazalište Maribor, 2019.) i Avijatičari (u režiji T. Damjanović, Teatar &TD, Zagreb, 2021.), potom predstavu Ja sam ptica, ja sam sve (u režiji K. Orlandić, Teatar Vuk Karadžić, Beograd, 2019.) te koreografsku minijaturu Osiromašeni (u režiji J. Knežević, Narodno kazalište, Beograd, 2020.).

Bila je izvođačica i autorica glazbe u diplomskim izvedbama studenata platforme G12Hub.

Svoj diplomski performans Healing održala je 2016. u galeriji Haos u Beogradu. Idejna je kreatorica i izvođačica glazbeno-scenskih performansa ZYCLUS (Muzej suvremene umjetnosti, Novi Sad, 2017.) i Motion (Muzej nauke i tehnike, Beograd, 2018.).

Aktivno radi kao autorica, izvođačica i asistentica na dizajnu zvuka i glazbe u domaćim i stranim produkcijama predstava, filmova i performansa.

Bila je polaznica i članica ECC Performance Art platforme za umjetnike iz cijelog svijeta (2021.).