Kit DOWNES
Orguljaš

KIT DOWNES (Ujedinjeno Kraljevstvo) dobitnik je BBC Jazz nagrade, nominiran je za Mercury Music Award, a samostalni je glazbeni izvođač za ECM Records. Svijet je proputovao nastupajući ne samo kao pijanist, crkveni orguljaš i svirač harmonija, već i sa svojim vlastitim bendovima (ENEMY, Troyka i Elt), kao i sa umjetnicima poput Squarepushera, Billa Frisella, Andrewa Cyrillea, Sofije Jernberg, Bennyja Greba, Mice Levija i Sama Amidona. 


Bio je orguljaš-stipendist u crkvi St. Peter Mancroft u Norwichu, a trenutačno živi u Berlinu gdje redovito nastupa kao orguljaš i pijanist te u suradnji sa saksofonistom Tomom Challengerom, violončelisticom Lucy Railton, skladateljicom Shivom Feshareki, saksofonistom Benom van Gelderom i bendom ENEMY (s Petterom Eldhom i Jamesom Maddrenom). Trenutačno surađuje i s violinistom Aidanom O'Rourkeom, bubnjarom Sebom Rochfordom, skladateljem Maxom de Wardenerom i s orguljaškim trijom Deadeye" (s Reinierom Baasom i Jonasom Burgwinkelom).


Skladao je kompozicije za Cheltenham Music Festival, London Contemporary Orchestra, Biel Organ Festival, Ensemble Klang na ReWire Festivalu, Scottish Ensemble, Cologne Philharmonie i Wellcome Trust. Također je nastupao kao dio produkcije Nacionalnog kazališta Network od 2017. do 2018. godine, u kojoj je glumio glumac Bryan Cranston.


Nastupao je kao orguljaš u Elb Philharmonie u Hamburgu, katedrali u Lausanneu, Flageyju u Bruxellesu, Royal Albert Hall u Londonu, Southbank Royal Festival Hall, Rochester Jazz Festivalu (SAD), St. Olafs Minneapolis (SAD), Stavanger Konserthus, Aarhus Philharmonic Musikhuset, Darmstadt Organ Festivalu, Stuttgart Organ Festivalu, Laurenskerke u Rotterdamu, Orgelparku u Amsterdamu, Kaiser Wilhelm Memorial Church na Berlin Jazz Festivalu, te na BBC Proms i mnogim drugim mjestima.


Član je Kraljevske glazbene akademije u Londonu, gdje je i sam studirao, a sada predaje. Dva puta je osvojio prvo mjesto u Downbeatovoj anketi kritičara u kategorijama za orgulje i klavijature, a njegovi ECM albumi Obsidian, Dreamlife of Debris i Vermillion dobili su velike pohvale kritičara.