Klaus KUCHLING
Orguljaš

Austrijski orguljaš i dirigent Klaus Kuchling (Sankt Veit an der Glan, Austrija, 1963.) završio je orgulje i crkvenu glazbu u Beču u razredu P. Planyavskog i A. Mitterhofera. Od 1991. podučava orgulje na Konzervatoriju u Klagenfurtu, a u istom austrijskom gradu od 1992. djeluje kao glavni katedralni orguljaš. Od 1998. do 2012. podučavao je i na bečkom Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti. Osim što redovito nastupa kao solist diljem Europe i djeluje kao član žirija na međunarodnim orguljskim natjecanjima, uspostavio je redovne orguljaške i komorne koncerte u Klagenfurtu. Njeguje široki spektar orguljskog repertoara od baroka do suvremene glazbe.

U samo dvije godine, između 2017. i 2019., izveo je cijeli orguljski opus J. S. Bacha na ukupno 22 koncerta, svirajući na različitim orguljama u austrijskoj pokrajini Koruška. Osim Bachova repertoara, njegovi su recitali naklonjeni romantičkoj i modernoj francuskoj orguljskoj glazbi. Tako je 2017. praizveo Koncerta za orgulje P. Planyavskog, čemu su prethodile izvedbe koncerata F. Poulenca i H. Hansona. Redovno nastupa s brojnim umjetnicima (B. Fink, C. Horak, F. Kircher, F. Berner, S. Arnold). Njegovo prijateljstvo i glazbena suradnja s austrijskim saksofonistom Hannesom Kawrzom inspirirala je nekoliko suvremenih austrijskih skladatelja na suradnju (P. Planyavsky, K. Asatrian, R. Bargad, M. Wasserfaller). Uz komornu glazbu, Kuchling se bavi i interdisciplinarnim projektima, poput kombinacije orguljske glazbe i plesne izvedbe.

Kao dirigent, vodio je brojne zborske i orkestralne koncerte. Posljednje zapažene izvede su Bachova Muka po Mateju na izvornim baroknim instrumentima te praizvedba Glazbe na vodi M. Kerera na otvorenju festivala Koruško ljeto 2018.


www.klauskuchling.at