Ljerka OČIĆ
Orguljašica

Nakon završenog studija u Ljubljani u razredu Huberta Berganta, te usavršavanja kod svjetski priznatih umjetnika i pedagoga poput Gastona Litaizea (Francuska), Michaela Schneidera (Njemačka) i Luigija Celeghina (Italija), te stečenog doktorata iz umjetnosti sa zagrebačkog Sveučilišta (2017), Ljerka Očić (Zagreb, 1960) jedna je od najistaknutijih hrvatskih orguljašica. S oko 1300 koncerata, nastupila je na gotovo svim kontinentima sjeverne zemljine polutke, te u suradnji sa brojnim znamenitim dirigentima, solistima i orkestrima. 

Već niz godina koncertira u duu sa slovenskim trubačem, Stankom Arnoldom. Djeluje kao redovita profesorica orgulja, komorne glazbe i kolegija Povijesna izvođačka praksa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te održava majstorske tečajeve interpretacije u zemlji i inozemstvu. Članica je međunarodnih povjerenstava orguljskih natjecanja, te dobitnica niza međunarodnih i domaćih priznanja (Nagrada Milka Trnina, dvije diskografske nagrade Porin za najbolji album i najbolju solističku izvedbu, Nagrada za doprinos glazbenoj umjetnosti Američkog biografskog instituta, nagrada Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, Godišnja nagrada Vladimir Nazor, odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića za doprinos kulturi, Nagrada Grada Zagreba...). Tijekom Domovinskog rata dala je umjetnički doprinos djelujući u Kriznom štabu Croatian Music Aida, te održavala koncerte u ratnim zonama, za što je primila brojne zahvalnice te priznanja Hrvatske vojske. Predsjednica je Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan, gdje kroz različite segmente, od uređivanja notnih izdanja do organizacije festivala i ljetnih škola, predano radi na promociji hrvatske orguljske baštine. Snimila je preko 20 nosača zvuka, a tijekom 2009./10. godine čak osam novih diskografskih izdanja, među kojima je i četverostruki album Hrvatska orguljska glazba (od renesanse do danas). Za CD Divertimento organistico s glazbom Haydna i Mozarta  2010. osvaja nagradu Porin za najbolju produkciju. Autorica je niza televizijskih i radijskih emisija posvećenih orguljskoj glazbi, a uz  navedeno bavi se i publicistikom.

Idejom ujedinjavanja zvuka i likovnosti bavi se već niz godina, na samo u svom publicističkom radu, već je autorica i nekoliko samostalnih izložbi inspiriranih orguljama i orguljskim zvukom. U srpnju 2012. objavljuje nosač zvuka posvećenog obljetnici Frazna Liszta. U veljači 2013., u suradnji sa sestrom, violončelisticom Jelenom Očić, snimila je nosač zvuka za nizozemsku tvrtku Challenge records s djelima A. Vivaldija i J. Barrièrea, koji je ocijenjen kao jedno od najboljih izdanja u 2014. godini prema časopisu The Strad. Od studenog 2014. prodekanica je za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju na Muzičkoj akademiji.