Nikos KANELLOPOULOS
Glazbeni kritičar, spisatelj, voditelj

NIKOS KANELLOPOULOS (Grčka) završio je studije menadžmenta i poslovnog upravljanja. Više od 30 godina radio je u odjelima za odnose s javnošću i internu komunikaciju pri Nacionalnoj banci Grčke. Usporedno s time, njegovao je svoju ljubav prema glazbi i djelovao kao glazbeni kritičar, pišući članke za brojne glazbene časopise. U fokusu su njegove kritike glazba i audiovizualna tehnologija, a često je pisao recenzije na CD/DVD nosače i knjige o klasičnoj glazbi.

Godine 1987., s pojavom privatnih radija u Grčkoj, na jednoj je atenskoj radio postaji započeo produkciju emisije klasične glazbe s naslovom Classical Compact Discotheque. Ta je povijesna emisija već nakon godinu dana dobila nagradu za najslušaniju emisiju u cijeloj Grčkoj, a održavala se na radiju sve do studenog 2020. godine. Nekoliko njezinih izdanja danas je dostupno na platformi Mixcloud. Od 2021. godine, emisija je pod istim imenom dostupna na internetskom radiju, što je omogućilo opsežno komentiranje slušane glazbe. Osim klasične glazbe, Kanellopoulos je producirao i druge emisije s naglaskom na jazz i latino glazbu. 

Taj se umjetnik može pohvaliti i s 25-godišnjom suradnjom s velikom atenskom koncertnom dvoranom Megaron, za koju od 2021. počinje snimati podcast. U svom podcastu donosi intervjue s umjetnicima vezanim uz Megaron. Osam je godina surađivao i s 2. programom ERT – grčke državne radiotelevizije – na kojem je često vodio prijenose klasičnih koncerata uživo. Od njih se ističu prijenosi koncerta povodom Bernsteinovog 70. rođendana (Bostonska simfonija i maestro S. Ozawa; 1988.), koncert tri tenora (J. Carreras, P. Domingo, L. Pavarotti; 1990.), koncert Izraelske filharmonije pod ravnanjem Z. Mehte (1991.), koncert J. Carrerasa u londonskom Royal Albert Hallu (1994.) te Novogodišnji koncert Bečke filharmonije (2022). Osim koncertnih prijenosa, Kanellopoulos je tijekom 1990-ih radio na edukativno-zabavnom serijalu od 26 epizoda s naslovom Classics… and More, a u isto je vrijeme surađivao na produkciji biografskog filma The Great Caruso o Enricu Carusu.

Od 1997. do 2000. surađivao je s renomiranom svjetskom aukcijskom kućom Christie’s u Ateni gdje je držao predavanja o povijesti glazbe, operi, glazbenim instrumentima itd. Od 2012. godine drži predavanja za putničku agenciju Syrigos Travel. Od 2005. godine, na godišnjoj bazi prezentira svečane bečke balove koji se održavaju u Ateni u organizaciji Društva grčkih studenata u Austriji (SEFA), čiji je počasni član postao 2007.

Godine 2013. Kanellopoulos je pod pokroviteljstvom austrijske ambasade u Grčkoj izdao opsežnu knjigu Johann Strauss Dynasty kojoj su u fokusu eseji i biografije velikih austrijskih skladatelja.

Od 2016. godine programski je savjetnik i autor tiskanih materijala za Ano festival - međunarodni orguljaški festival u Syrosu. 

Kanellopoulos je vlasnik prijenosnog digitalnog studija za snimanje s kojim je do danas snimio ne samo brojne recitale i koncerte, već i tisuće radijskih emisija, spotova, reklama i najava.