OBERTON STRING OCTET
Ansambl

Oberton String Octet (Austrija, 2015.) naveliko je hvaljen ansambl u kritikama diljem Europe. Od važnijih nastupa ističu se debitantski nastup u koncertnoj dvorani Musikverein u Grazu, zatim nastup na Bečkom filmskom festivalu u Yekaterinburgu (Rusija), nastup prilikom proslave stote obljetnice Republike Austrije u bečkom Hofburgu na kojem je bio prisutan i predsjednik A. Van der Bellen, te niz koncerata na Štajerskom festivalu komorne glazbe gdje sudjeluje kao rezidencijalni ansambl, kao i nastup na festivalu Sounding Jerusalem.

Od drugih važnijih aktivnosti izdvaja se sudjelovanje na 22. Baščaršijskim noćima u Sarajevu (BiH), na Festivalu europske komorne glazbe u Gdanjsku (Poljska), na otvaranju Koruškog ljeta u Ossiachu (Austrija), na ciklusu koncerata Kultur.LEBEN u Bludenzu (Austrija), na ciklusu koncerata Jeunesse u Beču te na koncertu u suradnji s M. Schirmer u bečkoj koncertnoj dvorani MuTh. Osim toga, Oktet nastavlja izvoditi razne koncerte na svom matičnom Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Neki su od tih koncerata tijekom više godina bili prenošeni na austrijskim nacionalnim radio i TV postajama.

Osim kao oktet, Oberton djeluje i kao komorni orkestar Oberton+ s kojim su realizirani projekti sa solistima poput M. Schirmera, E. O. Huettera i J. Čepoveckisa.

Oberton oktet sastavljen je od osam mladih glazbenika koji potječu iz cijelog svijeta. Svi oni uživaju u izazovima i mogućnostima koji proizlaze iz sudjelovanja u jednom od poprilično neobičnih sastava komorne glazbe. Ansambl nastoji ponuditi što različitiju paletu mogućnosti oslanjajući se na osam gudačkih instrumenata, pa se tako njegov repertoar sastoji od standardnih djela za gudačke orkestre do osebujnih obrada te često od rijetko izvođenih djela i svjetskih praizvedbi. U ansamblu zamjetnih kulturoloških razlika, mlade glazbenike ujedinjuje zajednički cilj: izvoditi koncerte najviše umjetničke razine na lokalnim i međunarodnim pozornicama te promicati ideju zajedništva kroz glazbu.

Rezultat te ideje je projekt Homeland Melodies na kojem glazbenici obrađuju, snimaju i izvode popularne i tradicijske melodije iz cijelog svijeta. Ansambl također nastupa na nizu dobrotvornih događanja, od kojih se izdvaja suradnja s Lions Clubom te s Caritasom u Bludenzu, gdje se prikupljao novac za pomoć siročadi u Etiopiji oboljeloj od AIDS-a.

Drugi fokus ansambla je glazbena edukacija mladih, pa tako redovito posjećuje općeobrazovne osnovne i srednje, kao i glazbene škole podižući interes djece i mladih za klasičnu glazbu.

https://obertonstringoctet.com/