Petrit ÇEKU
Gitarist

Gitarist Petrit Çeku (Kosovo, 1985) u rodnom je Prizrenu započeo svoje glazbeno školovanje u razredu Luana Sapunxhiua. Godine 2002. dolazi u Zagreb da bi nastavio obrazovanje u razredu Xhevdeta Sahatxhije. Diplomirao je 2008. na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu Darka Petrinjaka te se usavršavao kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD). 

Dobitnik je ukupno 9 prvih nagrada na međunarodnim gitarističkim natjecanjima poput Anna Amalia u Weimaru (Njemačka), Andrés Segovia u Velbertu (Njemačka), Schadt u Allentownu (SAD), Michele Pittaluga u Alessandriji (Italija) te natjecanja Christopher Parkening u Malibuu (SAD). 

Njegova prva studijska ploča izdana je u rujnu 2008. za američku diskografsku kuću Naxos. Petrit Çeku je dobitnik godišnjih nagrada Ivo Vuljević (2005) koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež i Mladi glazbenik godine (2008), koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka, te natjecanja Ferdo Livadić (2005) koje se održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen.

Koncerte je ostvario diljem Europe i Sjeverne Amerike kao dio komornih sastava ili održavajući solističke recitale, a kao solist je nastupio i u pratnji nekoliko renomiranih simfonijskih orkestara, poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, petrogradskog Simfonijskog orkestra Državne akademske kapele, Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije, Kosovske filharmonije i dr.