Tjaša DROVENIK ADAMEC
Orguljašica

Tjaša Drovenik Adamec (Slovenija, 1991) započela je svoje glazbeno obrazovanje u dobi od 7 godina, pohađajući odsjek klavira u Glazbenoj školi u Rogaškoj Slatini, dok je 5 godina kasnije započela orguljaško obrazovanje. Od 2006. do 2010. godine pohađala je Umjetničku gimnaziju u Velenju, u razredu orguljašice Eme Zapušek. 

Godine 2015. završila je preddiplomske studije na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u Grazu, gdje je studirala orgulje (koncertni smjer i instrumentalno-vokalna pedagogija) u razredu U. Walthera. U okviru pedagoških studija, studirala je i jazz pjevanje. Godine 2015. nastavila je diplomski koncertni studij orgulja kod Walthera, te 2018. godine uspješno završila. Trenutačno pohađa doktorski studij Obrazovnih znanosti na Pedagoškom fakultetu u Mariboru.

Redovito koncertira diljem Slovenije i inozemstva kao orguljašica, pjevačica, te kao članica komornih sastava. 

Neki od važnijih nastupa su solistički koncert O magnum mysterium (2013) u Katedrali u Grazu te brojni samostalni koncerti u Sloveniji. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, poput 3. nagrade na natjecanju Marta Debelli Stipendienwettbewerb u Grazu (2015) te srebrne medalje na međunarodnom natjecanju Svirel. Godine 2017. na osnovu svojih akademskih uspjeha primila je stipendiju Društva prijatelja Sveučilišta za glazbu i dramske umjetnosti u Grazu. 

Sudjelovala je na brojnim majstorskim seminarima s priznatim orguljašima poput M. Schmedinga, K. Volostnova, B. van Oostena, M. Kapsnera, P. Kohouta, A. Rothkopfa, N. Hakima, H. J. Kaisera, R. Prieto Ramíreza, L. Ghielmija i dr. 

Članica je Slovenskog orguljaškog društva te ondje obavlja pedagoške poslove. U okviru projekta Kinder Uni Graz održala je zapaženu radionicu za djecu. Organizatorica je brojnih radionica za djecu, poput Pika na obisku pri Kraljici (2016) gdje je predstavila orgulje pred stotinom djece. Predavala je orgulje u Glazbenoj školi i Umjetničkoj gimnaziji u Velenju, dok trenutačno predaje u Glazbenoj školi u Rogaškoj Slatini i u Glazbenoj i baletnoj školi Anton Martin Slomšek u Mariboru. Također djeluje kao orguljašica u mariborskoj katedrali.