Trio LUR
Ansambl

Trio Lur (Hrvatska, 2011.) osnovan je 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u sklopu kolegija komorne glazbe pod vodstvom Lj. Očić, a surađivao je i s P. Mašićem. Sadašnje članice Trija su sopranistica Monika Cerovčec, orguljašica Ursa Ljuban i flautistica Lucija Petrač. Kroz svoj su rad, druženje i glazbu pronašle zajednički interes za komornu glazbu pretežito baroknog razdoblja, a njihova se glazbena radoznalost proteže i do repertoara kasnijih razdoblja. Na programu Trija su skladbe pisane za flautu, glas i orgulje ili čembalo. 

Trio LUR do sada je nastupio u sklopu koncerata Muzičke akademije, u akademskom ciklusu Virtuoso, ciklusu koncerata u Salonu Očić, na danima Pasionske baštine u Zagrebu, međunarodnom MAGfestivalu u Splitu, a publici se predstavio recitalima u Zagrebu, Virovitici, Novoj Gradiški, Gospiću, Oštarijama, Splitu, Trogiru, Omišu, Gradcu, Metkoviću, na Šolti, Rabu, Visu, Hvaru, Braču i Čiovu. U suradnji s Veleposlanstvom RH pri Svetoj Stolici 2014. održao je koncerte u Svečanoj dvorani Instituta za sakralnu glazbu u Rimu te u Bazilici della Misericordia u Sant’Elpidiju a Mare prilikom kulturno-diplomatskog projekta između Hrvatske i Italije pod nazivom Omaggio a Pietro Nachini. Iste je godine Grad Trogir nagradio Trio za nastup na Trogirskom kulturnom ljetu i doprinos kulturi. U suradnji s moskovskom udrugom De boni arte i Veleposlanstvom RH u Moskvi 2016. Trio je održao uskrsni koncert u Katoličkoj katedrali Blažene Djevice Marije u Moskvi te koncerte na Kavkazu – u dvorani Filharmonije u Pjatigorsku i Jesentuki. U prosincu 2016. održao je uspješne koncerte u Parizu, pa je tako u suradnji s Veleposlanstvom RH u Parizu te udruženjem AMCA svirao u znamenitoj pariškoj crkvi Saint Madeleine te u franjevačkoj crkvi Le Chapelle des Franciscains. Iduće je godine Trio nastupio prilikom Dana hrvatske glazbe u Salzburgu, a 2018. u Hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca, također u Salzburgu.

Trio LUR promovira rad hrvatskih skladatelja i zalaže se za izvođenje skladbi suvremenih hrvatskih skladatelja u domovini i inozemstvu. Do sada je imao priliku praizvesti skladbu Prosim bratja verne duše I. J. Skendera i Vokalizu A. Knešaureka na koncertima u Rusiji i Parizu, a 2018. praizveo je i skladbu Cor mundum I. Božičevića na Pasionskoj baštini u Zagrebu. Nakon koncerata na MAGfestivalu 2018. u crkvi sv. Duje u Splitu, Trio je dobio izvrsne kritike glazbenog časopisa Cantus u kojima se, osim kvalitetne izvedbe, naglašava i ljepota hrvatske glazbe i rad hrvatskih skladatelja.

Krajem 2020. Trio izdaje svoj prvi nosač zvuka Cor mundum u nakladi izdavačke kuće Cantus. Na nosaču zvuka nalazi se i Knešaurekova Vokaliza zbog koje je nominiran i za diskografsku nagradu Porin u kategoriji za najbolju skladbu klasične glazbe.