Nažalost, registracija je završena.

MUSICA SPECULATIVA: HOMMAGE A HILDEGARD VON BINGEN


  • Datum: 12.08.2019 09:00 PM
  • Lokacija Trg Svete Stošije 23000, Zadar, Hrvatska (Karta)
  • Više informacija: Katedrala sv. Stošije

Opis

MUSICA SPECULATIVA: HOMMAGE A HILDEGARD VON BINGEN

"Zagonetni pojam „musica speculativa“ ponukao nas je na smišljanje večerašnjeg koncertnog programa. Osluškujući mudre melodijske linije gregorijanskoga i starorimskoga korala, te nekoliko napjeva koji se pripisuju HILDEGARD von BINGEN, tom neuhvatljivome i kontroverznome srednjovjekovnome duhu koji se stalno propitkuje o „harmoniji sfera“ , željele smo kroz glazbu dotaknuti duhovnu os tišine u sebi.

Spajajući srednjovjekovlje sa suvremenim glazbenim izrazom, pokušale smo ukazati na duhovno-spoznajnu razinu koja istom energijom djeluje bez obzira na vrijeme u kojem je nastajala. 

Olivier Messiaen napominje tako da je „glazba sama po sebi komunikacijsko sredstvo s drugim dimenzijama“. I sam je kroz svoj opus pokušao sublimirati osobnu glazbeno religioznu filozofsku misao.  Domišljajući i pronalazeći nova glazbena rješenja, Messiaen dolazi do spoznaja čiji su temelj filozofske misli sv. Tome Akvinskog. Tomistička shvaćanja Objave kao neovisna izvora znanja, inspiriraju Messiaena da o glazbi razmišlja kao  o mediju koji premašuje zemaljska ograničenja i moćno je sredstvo koje omogućava prijelaz u viša stanja svijesti.

Pojam „musica speculativa“ asocira nas i na misticizam ogledala (speculum): duboka umjetnost, pa tako i glazba, zrcali se u svom zemaljskom postojanju kao odraz izvora Svjetla.  Ogledalu je potrebno svjetlo pa tako i glazba (a i umjetnost uopće), nastaju iz obilja Svjetla koje osvjetljava duh onih koji čuju - onih koji rezoniraju u stanju pročišćena duha."

Ljerka Očić