Nažalost, registracija je završena.

  • Datum: 27.10.2022 08:00 PM
  • Lokacija Crkva sv. Donata, Zadar (Karta)

Opis

TEA KULAŠ, orgulje [Hrvatska]

MILJENKO DOMIJAN, povjesničar umjetnosti i konzervator [Hrvatska]

ZRINKA BRKAN KLARIN, povjesničarka umjetnosti i arheologinja [Hrvatska]


VIDI PROGRAMSKU KNJIŽICU 4. ZADAR ORGAN FESTIVALA


Dvije je godine prošlo od stote obljetnice rođenja velikog zadarskog začetnika “zadarske fotografske škole” Zvonimira Brkana (1920.-1979.). Riječ je o jednom od istinskih majstora fotografije 20. stoljeća u Hrvatskoj, čiji je izrazit i prepoznatljiv likovni stil usmjeren na detalje izdvojene kroz originalno kadriranje, prikazane uz upotrebu jakih kontrasta i svjetlosnih intervencija. U želji da osvježi kolektivno sjećanje na zadarskog fotografa i pridonese jačanju njegova značaja, umjetnička organizacija Zara je u angažirala dvoje zadarskih povjesničara umjetnosti, unuku velikog umjetnika Zrinku Brkan Klarin i prepoznatog konzervatora Miljenka Domijana, koncipiravši ideju koja je ove godine konačno u potpunosti sazrela. Rezultat ideje završni je događaj 4. Zadar Organ Festivala, a u čast Zvonimiru Brkanu predvidio je izložbu njegova opusa oplemenjenu koncertom orguljašice i organizatorice festivala, Tee Kulaš.


PROGRAM: 

Albe Vidaković (1914.-1964.): Fantazija i fuga u f-molu / Fantasia and fugue in F minor

Johann Sebastian Bach (1685.-1750.): O Mensch, bewein dein Sünde groß, BWV 622

Johann Sebastian Bach (1685.-1750.): Passacaglia, BWV 582

Franjo Lučić (1889.-1972.): Elegija u f-molu / Elegy in F minor

Johann Sebastian Bach (1685.-1750.): Vater unser im Himmelreich, BWV 682

Johann Sebastian Bach (1685.-1750.): Schmücke dich, o liebe Seele, BWV 654

Krsto Odak (1888.-1965.): Passacaglia, op. 34c


Zvonimir Brkan jedan je od nekoliko istinskih majstora fotografije koji su obilježili ovaj medij u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća. Počevši s krajem četrdesetih godina, njegovo je umjetničko stvaralaštvo trajalo punih trideset godina. Do kraja sedamdesetih, stvorio je niz antologijskih fotografija, a pažnju međunarodne javnosti privukao je vrlo rano. Iako povijest umjetnosti njegov rad svrstava u nadrealizam, brojni ga kritičari nazivaju magičnim realistom, upravo zbog dubine umjetničkog doživljaja i poetske preobrazbe motiva na njegovim fotografijama. Zvonimirova poetika ispunjena je nadrealističkom tenzijom i sanjarskim notama, a i sami su naslovi fotografija često nositelji poetskog preobražaja snimljenog motiva.

Izrazit i prepoznatljiv likovni stil usmjeren na detalje izdvojene kroz originalno kadriranje i prikazane uz upotrebu jakih kontrasta i svjetlosnih intervencija, Zvonimir Brkan dijeli s vrlo sličnim izrazom brata Ante. Kako su Zvonimir i Ante tijekom života zajedno radili i izlagali, vrlo je brzo prepoznat umjetnički tandem pod nazivom „Braća Brkan“.

Braća Brkan osnivači su „Zadarske fotografske škole“, prepoznatljive po značajkama upravo njihovog stila. Pored umjetničkog djelovanja, Zvonimir je s bratom Antom djelovao kao osnivač, organizator i tajnik međunarodnog biennala fotografije Čovjek i more kojim je položaj Zadra i zadarske fotografske tradicije utvrđen na svjetskoj fotografskoj sceni.