Orgulje pod vedrim nebom? I to je moguće!

Umjetnici trećeg i četvrtog izdanja Zadar Organ Festivala svirali su na prijenosnim digitalnim orguljama nizozemske radionice MIXTUUR ORGELS. Toj je renomiranoj radionici zaštitni znak prestižni računalni program Hauptwerk™. Mixtuur Orgels prepoznata je i korištena na sve četiri strane svijeta, od dalekog Japana, preko Australije i Filipina, Argentine i Kolumbije, SAD-a i UK-a, diljem cijele Europe, pa sve do Rusije. Iz tvornice u Veenendaalu, preko izložbenog salona De Stad Klundert (desakralizirana crkva sv. Ivana), u cijeli svijet se šalje široka ponuda orgulja za pojedince, crkve i koncertne dvorane – od standardnih orgulja do instrumenata rađenih po narudžbi.
Tromanualne orgulje na kojima sviraju umjetnici Zadar Organ Festivala dio su serije Intrada s vanjskim zvučnim sustavom. Zvuk je, u osnovi, preuzet od pravih koncertnih orgulja, u ovom slučaju Kuhn orgulja iz 2004. godine koje se nalaze u Filharmonijskoj dvorani u njemačkom Essenu.  Za razliku od crkvenih orgulja čija je konstrukcija usmjerena na polifoni zvuk, orgulje ove serije teže simfoničnosti i bogatstvu zvuka, dajući prednost homofoniji i orkestralnim efektima. Posebna karakteristika orgulja iz Essena je šaroliki zvuk gudača i ogroman spektar dinamike.Svaki je dio orgulja Intrada proizašao iz njihove radionice – od zvučnika i pojačala, preko kućišta i dodirnog zaslona, do DSP procesora i računalnog programa – posebno dizajniran za točno određen instrument, revolucionarno nadograđen i brižljivo ispitan kako bi se osigurala optimalnost zvuka i ugodnost sviranja.

Zahvalni smo i uzbuđeni što smo ljubaznošću i podrškom radionice Mixtuur dobili priliku biti mobilni i predstaviti cijelu paletu različitog glazbenog repertoara na različitim, atraktivnim lokacijama.Kako su zvučale Mixtuurove orgulje na našem festivalu, poslušaj u kratkom isječku Jutarnjeg lista pripremljenom nakon koncerta koji je otvorio 4. izdanje ZOF-a, a na kojem je svirao Aleksey Vylegzhanin uz Choralscholu Odsjeka za crkvenu glazbu bečkog Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti. Autor videa je Luka Gerlanc (CROPIX). 

 


Želiš čuti još? Pogledaj video Robija Kulaša s koncerta talijanskog orguljaša Paola Orenija koji je na 3. Zadar Organ Festivalu uglazbio crno-bijeli nijemi film Nosferatu iz 1922.